POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Obilježena obljetnica osnutka specijalne jedinice policije Bak Istra

Obilježena obljetnica osnutka specijalne jedinice policije Bak Istra

Obilježena obljetnica osnutka specijalne jedinice policije Bak Istra
28. srpanj 2014. -

Foto: Udruga SJP Bak Istra

Svetom misom, koju su u crkvi sv. Kuzme i Damjana predvodili biskup u miru Ivan Milovan i policijski kapelan vlč. Ilija Jakovljević, započelo je jučer, 27. srpnja, obilježavanje 23. obljetnice osnutka specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske, ratnog naziva Bak Istra.

Specijalna jedinica policije Bak Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav Baka činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Hasimia Skendera, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske.

Ratnog puta Bakova, u svom se govoru prisjetio predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra Mladen Blašković, koji je na početku pozdravio sve uvažene goste i članove, a posebno obitelji poginulih branitelja, ratne zapovjednike jedinice Skendera Hasimija i Slavka Jereba, ratne načelnike policijske uprave, zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko Alena Klabota te načelnika Policijske uprave istarske Dragutina Cestara,  koji je okupljene pozdravio kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Blašković je istaknuo kako su obljetnice prilika da se prisjetimo temeljnih događaja iz vrlo teških i nesigurnih, ali slavnih i časnih vremena početkom 90-tih godina, godina rađanja i stvaranja Republike Hrvatske. ''U to vrijeme, kada su vojska i rezervisti JNA  slobodno šetali po Puli, u vrijeme kada su ti isti palili, rušili i ubijali svega stotinjak kilometara dalje, dok su turisti i naši vršnjaci slobodno u miru  uživali na plažama, mi smo iz ovog mirnog okruženja dragovoljno otišli u rat. Nedovoljno obučeni, nenaoružani, ali nabijeni domoljubljem, odlučno, bespoštedno i pod cijenu vlastitog života, među prvima smo krenuli u obranu grada Petrinje i dalje, Hrvatske nam domovine'' kazao je predsjednik udruge istarskih specijalaca. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje specijalna jedinica policije Bak Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, pri čemu su izgubili i svog suborca i prijatelja Adrijana Dobrilovića. ''Malo je ratnih jedinica koje iza sebe imaju tako bogat ratni put. S razlogom smo danas ponosni na njega jer smo svoj posao odradili visoko profesionalno, časno i pošteno'' naglasio je Blašković i napomenuo kako među Bakovima nema ratnih profitera niti lažnih branitelja te da je njihova najveća privilegija što su preživjeli i sretno se vratili kući svojim najmilijima.

Nakon svečane skupštine udruge, članovi i ostali gosti posjetili su spomen obilježje specijalne jedinice policije Bak Istra, čijim postavljanjem je obilježena jubilarna 20. godišnjica jedinice, a koje je trajni spomen na hrabrost i požrtvovnost istarskih specijalaca, ali i svih policijskih službenika koji su položili svoje živote na oltar Domovine.

Svakako je bitno napomenuti da je kao i svake godine, Udruga specijalne jedinice policije Bak Istra i ovog srpnja organizirala  tradicionalno davanje krvi. Akciji se tijekom proteklog tjedna odazvalo tridesetak članova Udruge, uključujući i njeno predsjedništvo, a svoju humanu stranu Bakovi su pokazali i na samoj obljetnici, obzirom su organizirali akciju prikupljanja novčanih sredstava za kolege specijalce iz područja koja su bila ugrožena poplavom. Naime, prodavali su majice s logom istarskog Baka, cijena je bila dragovoljna, a sav novac uplatit će se udruzi specijalne jedinice policije u Županji. 


Skupština Udruge SJP Bak Istra
Pripadnici udruge i gosti
Prisjećanje ratnog puta Bakova

Predsjednik Udruge SJP Bak Istra Mladen Blašković
Načlenik PU istarske Dragutin Cestar
ratni zapovjednik jedinice Slavko Jereb

ratni zapovjednik Skender Hasimi
Ispred spomen obilježja
Humanitarno davanje krvi


Vijesti za aktualni mjesec:


7.12.2018.Obljetnica pogibije Adrijana Dobrilovića
7.12.2018.Pomorski policajci dobili Plavu vrpcu Vjesnika
7.12.2018.Policijski Sveti Nikola posjetio Centar Liče Faraguna
7.12.2018.U Buzetu održana tribina o problemu ovisnosti
7.12.2018.Provala u ugostiteljski objekt u Kašteliru
7.12.2018.Teška prometna nesreća na području Buzeta
6.12.2018.Policijski Sveti Nikola darovao djecu u Puli
6.12.2018.Obavijest o izmjeni termina održavanja testiranja i razgovora (intervjua)
6.12.2018.Prijavljen zbog iznude i prodaje droge
6.12.2018.Provaljeno u vikendicu
5.12.2018.Edukacija umirovljenika o zaštiti od lažnih ponuda i poziva
5.12.2018.Održano predavanje o prevenciji muškog zdravlja
5.12.2018.Policijsku postaju Rovinj posjetila su djeca dječjeg vrtića
5.12.2018.Rješenja o prijemu o državnu službu
5.12.2018.Otkriven razbojnik iz trgovačkog centra
5.12.2018.Unovčio tuđi dobitak na kladionici
4.12.2018.Provedene prometne akcije u cilju zaštite osoba s invaliditetom
4.12.2018.Razbojnička krađa u trgovačkom centru
4.12.2018.Provalio u trgovinu
4.12.2018.Osumnjičen za prijetnju


str.: 1 od 2. Ukupno: 31 zapisa.