POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Nastavlja se uspješna suradnja PU istarske s PD Hannover

Nastavlja se uspješna suradnja PU istarske s PD Hannover

Nastavlja se uspješna suradnja PU istarske s PD Hannover
20. svibanj 2016. -

Foto: PU istarska 

Policijsku upravu istarsku danas je posjetilo šesteročlano izaslanstvo Polizeidirektion Hannover (PD Hannover), koje od 19. do 26. svibnja boravi u posjetu istarskoj policiji. Njemačku delegaciju je sa suradnicima dočekao načelnik policijske uprave Dragutin Cestar, koji je zaželio srdačnu dobrodošlicu načelniku PD Hannover Volkeru Kluweu i njegovim kolegama.

Međunarodna policijska suradnja PU istarske i PD Hannover traje od listopada 2002. godine, a započela je u okviru Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu, kao dio projekta o suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke, u sklopu Strategije djelovanja Policija u zajednici – Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici. Suradnja se ostvaruje kroz godišnje radne posjete delegacija obiju policijskih uprava, a najzapaženiji rezultati suradnje ostvareni su na području komunalne prevencije u lokalnoj zajednici, što je rezultiralo osnivanjem vijeća za komunalnu prevenciju u osam gradova i općina na području Istarske županije. Korisna iskustva razmijenjena su i u drugim područjima rada policije, poput prevencije kriminaliteta, prometne prevencije, prevencije rizičnih ponašanja mladih, sigurnosti cestovnog prometa, raznih oblika kriminaliteta, od zlouporabe droge, trgovanja ljudima, kompjuterskog, odnosno cyber kriminala pa do osiguranja javnih okupljanja, odnosa s javnošću te niza drugih područja policijskog rada i djelovanja. Zahvaljujući suradnji dviju policijskih uprava, 2013. godine izdan je i priručnik "Policijski rad okrenut zajednici" koji se koristi kao praktičan vodič u radu policijskim službenicima na području cijele države, dok je prošle godine, ponovno uz financijsku pomoć njemačke policije, nastala slikovnica ''Ne, ne idem'' (Ana i Marko), koja je namijenjena usvajanju samozaštitnog ponašanja kod djece najmlađe dobi.

Na prijemu dobrodošlice,  načelnik Cestar i načelnik Kluwe izrazili su zadovoljstvo dosad razmijenjenim iskustvima i činjenicom da suradnju između dviju policijskih uprava podupiru i Savezno ministarstvo unutarnjih poslova SR Njemačke i Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Ovo je 27. radni posjet, a do sada je u razmjeni iskustava sudjelovalo 95 policijskih službenika s obje strane.  Dugogodišnjom suradnjom PU Hannover i PU istarske nastupile su pozitivne promjene u načinu rada PU istarske, prvenstveno zahvaljujući dobro organiziranim radnim posjetima obje strane. Tijekom navedenih posjeta uglavnom su obrađivane teme koje predstavljaju sigurnosni problem i u PD Hannover i u PU istarskoj, a dobri primjeri njemačke prakse u rješavanju problema implementirani su i prilagođeni načinu rada PU istarske.

Nakon prijema u PU istarskoj, delegacija PD Hannover se zajedno s načelnikom Cestarom uputila prema Komunalnoj palači, gdje ih je srdačno dočekala zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci. Zamjenica gradonačelnika je, zajedno s načelnicom Policijske postaje Pula-Pola Tatjanom Božac-Maksić, delegaciju upoznala s novim projektom Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule ''Pula Pet Plus'', koji se provodi s ciljem razvijanja i podizanja razine svijesti vlasnika kućnih ljubimaca, posebice vlasnika pasa, kako bi se kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici omogućio kvalitetan suživot.

Tijekom ovog radnog posjeta, istarska će policija njemačku delegaciju upoznati s Nacionalnom evidencijom nestalih osoba, odnosnom ulogom odnosa s javnošću policije u traganju za nestalim osobama. Razgovarat će se i o projektu ''Ubaci oprez u brzinu'', koji je usmjeren prema mladim vozačima te o biciklizmu i cikloturizmu s aspekta sigurnosti cestovnog prometa. Delegacija će saznati i kako se primjenjuje edukativna slikovnica ''Ne, ne idem'' u prvim razredima osnovnih škola u Istarskoj županiji te kako policija surađuje sa Zdravim gradom Poreč po pitanju prevencije ovisnosti mladih o drogama i alkoholizmu. Osim toga, riječi će biti i o psihosocijalnoj zaštiti djelatnika PU istarske te o vršnjačkom nasilju i aktivnostima koje policija poduzima kako bi osvijestila javnost na problem nasilja među mladima.


27. radni susret delegacija dviju policijskih uprava
Načelnik PU istarske sa suradnicima
Načelnik PD Hannover sa suradnicima

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci s gostima
Predstavljanje projekta Pula Pet Plus
Ispred Komunalne palačeu Puli


Vijesti za aktualni mjesec:


19.1.2018.Prijavljeni zbog droge i krađe
19.1.2018.Neovlašteno uporabila tuđe podatke kod sklapanja ugovora
19.1.2018.Zatečeni u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice
19.1.2018.Krađa novca iz kuće
18.1.2018.Teže ozlijeđen u prometnoj nesreći
18.1.2018.Teže ozlijeđen muškarac
17.1.2018.Krađa novca iz kuće
17.1.2018.Lakše ozlijeđeni u prometnoj nesreći na području Poreča
17.1.2018.Nalet na divljač- upozorenje!
16.1.2018.Požar kuće- upozorenje!
16.1.2018.Krađa s gradilišta
16.1.2018.Policija traga za kradljivcem
15.1.2018.Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda
15.1.2018.Provaljeno u kuću
15.1.2018.Požari kamp prikolica u Fažani i Poreču
15.1.2018.Pronađena granata- upozorenje građanima!
12.1.2018.Poziv na testiranje
12.1.2018.Odluka o obustavi postupka po raspisanom javnom natječaju
12.1.2018.Priveden zbog prijetnje
12.1.2018.Provaljeno u kuće za odmor


str.: 1 od 3. Ukupno: 58 zapisa.