POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Predstavljen preventivni projekt ''Ubacite oprez u brzinu''

Predstavljen preventivni projekt ''Ubacite oprez u brzinu''

Predstavljen preventivni projekt
7. rujan 2016. -

Foto: PU istarska

Kako bi se povećalo stanje sigurnosti u cestovnom prometu, pogotovo u odnosu na ponašanje mladih vozača, Policijska uprava istarska u suradnji s auto školama i Bina-Istrom započinje s provođenjem preventivnog projekta ''Ubacite oprez u brzinu''. Navedeni projekt i aktivnosti koje će se provoditi u okviru njega predstavili su danas na konferenciji za medije načelnik policijske uprave Dragutin Cestar i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukić, generalni direktor Bina-Istre Dario Silić, direktor Bina-Istre za upravljanje i održavanje Christian Santaleza, rukovoditelj Službe sigurnosti i upravljanja Bina-Istre David Stankić te predstavnik istarskih autoškola Marčelo Mohorović.

Kako je naveo načelnik Cestar, nadzor i upravljanje prometnom jedan je od značajnijih poslova Policijske uprave istarske i u tom pogledu policijska uprava surađuje s brojnim partnerima, a jedan od vidova suradnje upravo je preventivni projekt ''Ubacite oprez u brzinu''. Ciljevi projekta su smanjenje broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači kao počinitelji, doprinos senzibiliziranju javnosti za probleme stradavanja mladih vozača u prometu, doprinos auto-škola u smanjenju problematike prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mladih vozača kao počinitelji, kao i podizanje svijesti građana i ostalih sudionika u prometu o problemima stradavanja u prometu. Načelnik Cestar zahvalio je auto školama i Bina-Istri na dosadašnjoj uspješnoj suradnji, kao i na aktivnostima koje će provesti u cilju realizacije ovog preventivnog projekta. ''Na taj ćemo način zajedno doprinijeti povećanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu i smanjenju stradavanja mladih vozača'' istaknuo je Cestar i napomenuo kako Policijska uprava istarska i Bina-Istra uspješno surađuju po pitanju sigurnosti cestovnog prometa već duži niz godina. Uspješna suradnja ogleda se u radnim sastancima i aktivnostima koje se provode uoči i tijekom turističke sezone, kada se povećava broj sudionika u cestovnom prometu, a kao jedan od primjera zajedničke brige za sigurnost naveo je nedavno priopćenje policijske uprave i Bina-Istre po pitanju povećanja sigurnosti na dionici Istarskog ipsilona Rogovići - tunel Učka.

Dosadašnju suradnju Policijske uprave istarske i Bina Istre pohvalio je i generalni direktor Dario Silić, koji je napomenuo kako je zajednički cilj policije i Bina-Istre što kvalitetnije pripremiti mlade vozače na savjesnu i sigurnu vožnju, u ovom projektu sa posebnim naglaskom na vožnju autocestom. Svojim programom održivog razvoja, kroz koji su već pokrenuti brojni edukativni projekti usmjereni prema mladima, Bina-Istra je već 2009. godine osmislila poseban edukativni program za mlade vozače pod nazivom "Ubacite oprez u brzinu". Preko 300 polaznika auto škola, u dobi od 16 do 24 godine, imalo je prilike sudjelovati u projektu zamišljenom kao dodatna edukacija o sigurnoj vožnji s ciljem podizanja znanja i svijesti o rizicima s kojima se mladi vozači suočavaju na cesti. Ovoga puta, pored teorijskog dijela kojeg će provoditi predavači Policijske uprave istarske, praktični dio edukacije posebno će biti usmjeren na praksu vožnje mladih na autocesti. ''Ako kroz ovu zajedničku akciju uspijemo spasiti i jedan život, naš cilj je postignut'' istaknuo je direktor Silić.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukić naglasio je kako je prošle je godine, na području Policijske uprave istarske, zabilježen porast broja prometnih nesreća u kojima su počinitelji bili mladi vozači. Mladi vozači kao počinitelji sudjelovali su u osam prometnih nesreća s poginulim osobama, a u tim nesrećama devet osoba je smrtno stradalo, od toga i tri mlada vozača. Dakle, mladi vozači su od ukupnog broja prometnih nesreća s poginulim osobama (20), uzrokovali 40% prometnih nesreća. ''S ciljem prevencije prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima su sudjelovali mladi vozači kao počinitelji, a u sklopu aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine, koja se odnose na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometu, iskazana je potreba za izradom preventivnog projekta'' napomenuo je Lukić.

Projekt je namijenjen kandidatima za vozače "B" kategorije, odnosno mladim vozačima u cestovnom prometu, u vidu provedbe niza preventivnih mjera, a jedna od tih mjera su edukativno-prezentacijska predavanja u auto školama. Predavanja će se održati u sljedećih godinu dana u svim auto školama koje djeluju na području Istarske županije pa se na taj način planira obuhvatiti preko 1500 polaznika. Ostatak projekta održat će se na Istarskom ipsilonu kada će svakom polazniku biti omogućeno više nastavnih sati upravljanja vozilom na autocesti, za što će u cijelosti Bina-Istra pokriti troškove. Osim Bina-Istre, partneri u projektu policiji su auto škole MADCAR Umag, EDICUM Buzet, SREDNJA ŠKOLA Buzet, POU Labin, ZELENI SIGNAL Poreč, APY MAJA Poreč. MILOTIĆ Pazin, AUTO KLUB Pazin, NV CLUB Rovinj, AUTO SL. 91 Rovinj, AUTO SL. 91 Pula, IMAR Pula i PINO Pula, a ciljana skupina su, kao što je navedeno, kandidati za vozače "B" kategorije – mladi vozači.

Predviđeno je da se za svaku grupu polaznika u auto školama organizira edukacijsko–prezentacijsko predavanje. Na predavanju će se prezentirati najčešće greške mladih vozača kod prometnih nesreća s najtežim posljedicama, brzina i zaustavni put, korištenje sigurnosnog pojasa te prezentacije reakcija i stanja vozača pod utjecajem alkohola i opojnih droga. Edukacijsko–prezentacijsko predavanje provoditi će djelatnici Policijske uprave istarske u suradnji sa stručnim voditeljima auto škola i njihovim predavačima. Za potrebe edukacijsko–prezentacijskog predavanja, Bina Istra financirala je izradu panoa s fotografijama prometnih nesreća te edukativnih letaka, koji će biti uručeni svakom kandidatu za vozača na predavanju, a na kraju edukacija podijelit će im se anketni listići kako bi se mogla dobiti povratna informacija od kandidata o njihovom mišljenju u svezi provedbe projekta.

''Činjenica da su prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prometne nezgode glavni uzrok smrti mladih u dobi od 15 do 29 godina, predstavlja snažan poticaj da Bina-Istra i dalje usmjerava svoje napore u senzibiliziranju mladih na opasnosti u prometu'' istaknuo je direktor Bina-Istre za upravljanje i održavanje Christian Santaleza, koji je napomenuo da s obzirom da devet milijuna vozača koji godišnje koriste Istarski ipsilon, Bina-Istri nije bio problem usmjeriti svoje aktivnosti prema zaštiti mladih vozača i samim time sudjelovati u ovom preventivnom projektu. S njime se složio i rukovoditelj Službe sigurnosti i upravljanja David Stankić, koji je naglasio da će se kroz projekt ''Ubacite oprez u brzinu'' mjesečno preko sto kandidata educirati na Istarskom ipsilonu i tako stjecati iskustvo vožnje po autocesti.

U ime svih auto škola u Istri, projekt je pohvalio Marčelo Mohorović, koji je istaknuo da mu je neopisivo drago da su se sve auto škole odazvale sudjelovanju u projektu te da će na ovaj način mladi vozači stječi dragocjeno iskustvo za sigurno sudjelovanje u prometu, a samim time i povećati svoju sigurnost i sigurnost drugih sudionika na istarskim prometnicama.


Konferencija za medije
Predstavljanje preventivnog projekta
Predstavnici PU istarske i autoškola

Predstavnici Bina-Istre
Predstavnici istarskih auto škola
Edukativni pano za predavanje mladi vozačima


Vijesti za aktualni mjesec:


19.1.2018.Prijavljeni zbog droge i krađe
19.1.2018.Neovlašteno uporabila tuđe podatke kod sklapanja ugovora
19.1.2018.Zatečeni u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice
19.1.2018.Krađa novca iz kuće
18.1.2018.Teže ozlijeđen u prometnoj nesreći
18.1.2018.Teže ozlijeđen muškarac
17.1.2018.Krađa novca iz kuće
17.1.2018.Lakše ozlijeđeni u prometnoj nesreći na području Poreča
17.1.2018.Nalet na divljač- upozorenje!
16.1.2018.Požar kuće- upozorenje!
16.1.2018.Krađa s gradilišta
16.1.2018.Policija traga za kradljivcem
15.1.2018.Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda
15.1.2018.Provaljeno u kuću
15.1.2018.Požari kamp prikolica u Fažani i Poreču
15.1.2018.Pronađena granata- upozorenje građanima!
12.1.2018.Poziv na testiranje
12.1.2018.Odluka o obustavi postupka po raspisanom javnom natječaju
12.1.2018.Priveden zbog prijetnje
12.1.2018.Provaljeno u kuće za odmor


str.: 1 od 3. Ukupno: 58 zapisa.