POLICIJSKA UPRAVA ISTARSKA
Trg Republike 1, 52 100 Pula, tel.: +385 52 532 111
istarska uprava > Vijesti > Policijska uprava istarska obilježila Dan policije 2016.

Policijska uprava istarska obilježila Dan policije 2016.

Policijska uprava istarska obilježila Dan policije 2016.
28. rujan 2016. -

Foto: PU istarska 

Svečanom akademijom u Domu hrvatskih branitelja u Puli, Policijska uprava istarska završila je jučer obilježavanje Dana policije i blagdana njenog zaštitnika Sv. Mihovila (Mihaela).

Naime, tijekom proteklih dana, Policijska uprava istarska je kroz niz aktivnosti prigodno obilježila ovogodišnji Dan policije. Program obilježavanja započeo je sportskim natjecanjima djelatnika uprave, koji su imali prilike okušati se u streljaštvu, cross utrci, odbojci na pijesku, malom nogometu i tenisu. U ponedjeljak je organizirano dobrovoljno darivanje krvi, a ovoj humanitarnoj gesti odazvalo se pedesetak djelatnika Policijske uprave istarske, među kojima i načelnik policijske uprave Dragutin Cestar. Istog dana, policijski službenici položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega, a održano je i tradicionalno druženje s predstavnicima medija koji prate rad istarske policije.

Jučerašnji program obilježavanja Dana policije započeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te kod spomenika Hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Uz djelatnike Policijske uprave istarske, vijence su položili predstavnici Istarske županije, Grada Pule, obitelj poginulog policijskog službenika i Udruga umirovljenika unutarnjih poslova. Oni su se na taj način prisjetili neizmjerne žrtve svih policijskih službenika koji su stradali tijekom rata, ali i tijekom obavljanja službenih zadaća. Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je misno slavlje, koje je u crkvi Gospe od mora predvodio policijski kapelan Ilija Jakovljević, a potom se delegacija istarske policije uputila na prijem u Istarsku županiju, gdje su se župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić zahvalili na svemu što Policijska uprava istarska poduzima kako bi se turisti i žitelji Istre osjećali što sigurnije. Župan Flego istaknuo je kako je osjećaj sigurnosti jedan od razloga zbog kojeg su Istra i Hrvatska sve poželjnije turističke destinacije, a za što je zaslužna i policija, s čime se složio i gradonačelnik Miletić, koji je istaknuo kako bi Istarska županija teško ostvarivala pozitivne gospodarske i turističke rezultate kada Istra ne bi bila sigurno mjesto za život i rad.

I ove je godine policijska uprave organizirala prigodno druženje s građanima – Dan otvorenih vrata, i to na Narodnom trgu i na Riječkom gatu. Na info-punktovima prometne, interventne, protueksplozijske i pomorske policije građani su mogli razgledati opremu, koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Imali su prilike saznati kako zaštiti sebe i svoju imovinu te dobiti informacije o preventivnim projektima koje provodi policija na području Istreali i upoznati se s radom prijenosnog šaltera upravnih poslova. Djeca su za zanimanjem razgledala info-punkt kriminalističke tehnike, na kojem su im policijski službenici pokazali kako se uzimaju otisci prstiju te su im za uspomenu poklonili njihov prvi otisak prsta, a najveću oduševljenost mališana izazvao je policijski pas Don, koji je demonstrirao traganje za eksplozivnom napravom.

Završna aktivnost održana je u Domu hrvatskih branitelja, gdje je upriličena svečana akademija za policijske službenike, na kojoj su prisustvovali i župan Valter Flego, predstojnik Ureda državne uprave Istarske županije Draženko Janjušević te predstavnici brojnih institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti u Istri. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prikazan je film o postignućima istarske policije u proteklih godinu dana, koji su izradili djelatnici Policijske uprave istarske, a potom se prisutnima obratio načelnik  policijske uprave Dragutin Cestar. Načelnik je u svom govoru istaknuo uspješne trendove stanja sigurnosti pa je tako napomenuo kako se u ovojgodinibilježi smanjenje kriminaliteta za 13 posto, posebice kod teških krađa i krađa te smanjenje broja prometnih nesreća te da su u proteklih godinu dana ostvareni značajni rezultati, ali da još uvijek ima prostora i mogućnosti za napredak u radu i ostvarivanje boljih rezultata. ''Uvjeren sam da u svim poslovima iz nadležnosti ove policijske uprave, unatoč objektivnim problemima i poteškoćama, uz daljnje napore, zalaganje i odgovoran odnos prema poslu, možemo postići još bolje rezultate. Upravo ću na tome i dalje ustrajati, vjerujem uz punu podršku i angažman svih djelatnika policijske uprave'' istaknuo je načelnik Cestar.Svoje obraćenje prisutnima, načelnik policijske uprave završio je s prigodnom čestitkom Dana policije svim policijskim službenicima, pri čemu im je zahvalio na ostvarenim rezultatima i trudu koji svakodnevno ulažu pri obavljanju poslova.Čestitkama se pridružio i župan Istarske županije Valter Flego, koji je policijskim službenicima zaželio puno uspjeha u njihovom daljnjem radu i u osobnom životu.

A da rad policijskih službenika ne prolazi nezapaženo, pokazuje godišnja nagrada Ministarstva unutarnjih poslova koju su dobili naši pomorci za spašavanje 17 osoba iz nemirnog mora. Posada plovila Pazin P-201 upućena je 5. svibnja na sedam nautičkih milja od obale, gdje je u pulskom akvatoriju počela tonuti brodica na kojoj se nalazilo više osoba. Zapovjedniku broda Damiru Vitasoviću, upravitelju stroja Mariu Vuksanoviću i mornaru Igoru Udošiću do mjesta havarije trebalo je dvadesetak minuta, a dolaskom na poziciju zatekli su u moru 17 osoba koje su bile na ronjenju – 15 stranih državljana, skipera i instruktora ronjenja. Sve osoba nalazile su se u blizini brodice, koja je već tada bila pod vodom, osim dijela pramca koji se nadzirao iz mora. Iako 14-metarsko policijsko plovilo nije predviđeno za prijevoz toliko osoba, policijskim službenicima je tada jedina misao bila izvući sve ronioce iz mora i prevesti ih do luke na sigurno, što su i uspjeli. Nakon petnaestak minuta, sve osobe izvučene su iz mora, zbrinute i prevezene u pulsku luku. Zahvaljujući brzoj i profesionalnoj intervenciji, u pomorskoj nesreći nitko nije ozlijeđen, a naši su policijski službenici i ovog puta pokazali da su na visini zadataka te da im je primarna zadaća brinuti o sigurnosti i štititi ljudske živote.

Osim što je istarskim policajcima dodijeljena godišnja nagrada, potrebno je spomenuti i iznimno promaknuće policijskog službenika Postaje prometne policije Pula-Pola Maria Barbarića. Naime, on je odlukom ministra unutarnjih poslova promaknut u više zvanje zbog uspješnog obavljanja službenih zadaća te mu je načelnik policijske uprave svečano uručio promaknuće. Tim činom završila je svečana akademija Policijske uprave istarske, koju su svojom glazbom uljepšali profesori i studenti Muzičke akademije u Puli, pod ravnateljstvom maestra Bashkima Shehua te mlada i talentirana pjevačica Lorenza Anna Puhar.


Polaganje vijenaca na gradskom groblju
Svijeća za poginule policijske službenike
Odavanje počasti u Parku Franje Josipa

Policijski kapelan Ilija Jakovljević
Misno slavlje za djelatnike policije
Prijem kod istarskog župana i gradonačelnika Pule

Vježba policijskog psa Dona
Oprema koju koristi interventna policija
Pomorska policija i zaštićene svojte

Plovila pomorske policije
Mališani u društvu s pomorcima
Svečana akademija u Domu hrvatskih branitelja

Načelnik PU Dragutin Cestar
Nastup polaznika Muzičke akademije
Istarski župan Valter Flego

Posada nagrađena godišnjom nagradom MUP-a
Iznimno promaknuće policijskog službenika
Nastup Lorenze Anne Puhar


Vijesti za aktualni mjesec:


19.1.2018.Prijavljeni zbog droge i krađe
19.1.2018.Neovlašteno uporabila tuđe podatke kod sklapanja ugovora
19.1.2018.Zatečeni u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice
19.1.2018.Krađa novca iz kuće
18.1.2018.Teže ozlijeđen u prometnoj nesreći
18.1.2018.Teže ozlijeđen muškarac
17.1.2018.Krađa novca iz kuće
17.1.2018.Lakše ozlijeđeni u prometnoj nesreći na području Poreča
17.1.2018.Nalet na divljač- upozorenje!
16.1.2018.Požar kuće- upozorenje!
16.1.2018.Krađa s gradilišta
16.1.2018.Policija traga za kradljivcem
15.1.2018.Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda
15.1.2018.Provaljeno u kuću
15.1.2018.Požari kamp prikolica u Fažani i Poreču
15.1.2018.Pronađena granata- upozorenje građanima!
12.1.2018.Poziv na testiranje
12.1.2018.Odluka o obustavi postupka po raspisanom javnom natječaju
12.1.2018.Priveden zbog prijetnje
12.1.2018.Provaljeno u kuće za odmor


str.: 1 od 3. Ukupno: 58 zapisa.